nedjelja, 19. prosinca 2021.

Cokoladne ljesnjak kuglice i mornarske stange

                                      

Sigurno se pitate sto zajednicko imaju cokoladne kuglice i mornarske stangice? Osim cinjenice da su oba slatkisa gluten free nista drugo. Jedan je posljedica modernih nacina razmisljanja, a drugi je tradiconalni recept koji se godinama nalazio na stolovima skoro svih vecih svecanosti.

Ja sam koristila namirnice koje sam imala pri ruci, vi naravno mozete napraviti svoje verzije. Umjesto ljesnjak maslaca moze se koristiti kikiriki maslac, ili umjesto oraha u biskvitu za mornarske stange mogu se koristiti ljesnjaci. Kako god bilo, sigurna sam da ce vam se svidjeti.

 

Cokoladne ljesnjak kuglice

100g paste od datulja (kupljeno u jednom od ducana zdrave hrane)

200g maslaca od ljesnjaka (koristila svoj domaci, ali vi mozete i kupljeni)

2-3 zlice kakao praha (da se dobije tamna smjesa)

 

Sve sastojke pomijesati (najbolje rukom) u zdjeli i raditi sitne kugle. One se po zelji mogu u nesto uvaljati. Meni su najbolje bez icega jer su dosta zasitne.


Mornarske stange

5 jaja (sobna temperatura)

150g secera u prahu

200g mljevenih oraha

100g maslaca (na sobnoj temperaturi)

150g secera

100g tamne cokolade


Posebno umutiti bjeljanjke u cvrsti snijeg. Pomijesati orahe i secer u prahu. Lagano ih dodavati u snijeg od bjeljanjaka pazeci da smjesa ostane pjenasta. Smjesu sipati u pripremljenu tepsiju te peci oko 30 min na 160 stupnjeva. Dok se tijesto pece treba pripremiti kremu. Miksati secer i zutanjke dok se ne dobije pjenasta zuta smjesa. Dodati lagano omeksali maslac i sve zajedno miksati dok se ne dobije ujednacena smjesa. Staviti kremu da se kuha na pari. Kada se krema zagrije ubaciti cokoladu i mijesaluci kuhati kremu dok se ne zgusne. Kremu premazati preko tijesta i sve zajedno ostaviti da se dobro ohladi i stisne (najbolje je preko noci u frizideru).



Nema komentara:

Objavi komentar