četvrtak, 6. siječnja 2022.

Bijela torta

 

Ovo je sluzbeni naziv torte koju su djeca pozeljela za prvi rodendan najmladeg djeteta. S obzirom da stariji imaju vise iskustva, odmah su se ukljucili i poceli bacati ideje na hrpu. Na kraju smo se slozili da torta mora biti velika, bijela, sa zutom kremom uz dodatak kokosa i ako moze bijele cokolade. Sve sam uspjela sloziti uz par recepata i ideja koje sam sama iskombinirala. Torta je postala hit, i pravi se skoro u svakoj svecanijoj prilici. Stoga sam odlucila staviti recept i u ovu online kuharicu, da ga uvijek imam pri ruci.

 

Recept za biskvit, kao i recept za kremu (uz moje izmjene) sam nasla na stranicama bloga Natasine slastice. Odlican blog, s obiljem predivnih, ukusnih i u detalje objasnjenih recepata.

 

 

Bijela torta

biskvit

5 jaja

5 zlica vode

180g secera

200g brasna

1 zlica vrhom puna praska za pecenje

Pomijesati jaja i vodu. U mjesavinu dodati secer. Posebno pomijesati (i prosijati) brasno i prasak za pecivo. Sjediniti zajedno obadvije smjese pjenjacom ili kuhacom (ne miksati). Peci u pripremljenom kalupu velicine 26cm na 180 stupnjeva oko 15-ak minuta. 

Ohladeni biskvit razrezati na tri dijela.

kokos fil

1l mlijeka

15 zlica secera

3 vrecice pudinga od vanilije

3 zlice brasna

250g maslaca (na sobnoj temperaturi)

200g kokos pahuljica (coconut flakes)

Od mlijeka odvojiti 200ml i pomijesati ga s puding praskom, brasnom i secerom. Ostatak mlijeka zagrijati na laganoj vatri. Kada je mlijeko provrilo, ubaciti mjesavinu puding praha i kuhati dok se smjesa ne zgusne (pazeci da smjesa ne zagori i da se ne stvore grudice).

Kada se smjesa ohladi umijesati prethodno izraden maslac. Na kraju umijesati kokos. Fil rasporediti po prethodno pripremljenim biskvitima.

ganache od bijele cokolade

200g bijele cokolade

150ml slatkog vrhnja

Zagrijati vrhnje dok ne pocne vriti. Ubaciti kocke bijele cokolade i mijesati dok se sve ne otopi. Tako pripremljen ganache preliti preko torte i ostaviti da se malo stisne. Ganache ce biti prilicno rijedak i prelazit ce preko ruba torte. Kada se ganche ohladi (i stisne koliko moze) tortu premazati slagom i ukrasiti prema zelji.


Nema komentara:

Objavi komentar