srijeda, 8. veljače 2023.

Slanci (sa starterom tj.domaćim kvasom)

 

 

Jednom davno, prije puno godina ja nisam imala pojma o kuhanju, a kamoli o pečenju. Najbliži susret s pekarskim proizvodima sam imala upravo u pekarama. Često sam tamo kupovala kruh i sl. ali najdraži proizvod mi je uvijek bio slanac. 

I dan danas, ako se desi da moram nešto kupiti u pekari, uvijek usput uzmem i slanac. S obzirom da se dosta toga već napravilo koristeći starter tj. domaći kvas, red je da se probaju i slanci.


Slanci

400g pšeničnog brašna

200g startera (tj. domaćeg ili divljeg kvasa)

150g vode

100g svježeg sira

40g ulja

1 žličica soli

1 žličica šećera

 slani preljev:

1.5 žlice soli

2 žlice brašna

vode (koliko je potrebno da se sve poveže)

Pomiješati brašno, sol i šećer. U posebnoj zdjeli pomiješati starter, vodu, ulje i svježi sir dok se sve ne poveže u homogenu smjesu. Napraviti rupu u brašnu te uliti prethodno pomiješane mokre sastojke. Sve zajedno zamješati dok se ne dobije homogena smjesa. Premjesiti tijesto dva puta, u razmaku po pola sata. Nakon toga ostaviti tijesto da se odmara i diže. Kada je tijelo spremno, podijeliti ga na osam duguljastih komada i od njih oblikovati slance. Ostaviti ih da se još jednom podignu te staviti u prethodno ugrijanu pećnicu i peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.

U međuvremenu pripremiti slanu smjesu tako da se pomiješa brašno, sol i voda da se dobije tekuća smjesa, nešto slično kao za palačinke. Kada su slanci pečeni, preliti ih vruće pripremljenom smjesom. 





Nema komentara:

Objavi komentar