četvrtak, 26. siječnja 2023.

Savršena pizza (s domaćim kvasom tj.starterom)


Nije lako napraviti dobru pizzu u svojoj kuhinji. Svi zelimo da barem malo sliči na onu koju možemo naručiti u pizzeriji. Osim razlike u pećnici i ograničenju u temperaturi na koje je nemoguće utjecati, neke stvari se ipak mogu promjeniti.

Kao prvo korištenje prigodnog brašna (pšenično tip 00) i kamena za pečenje (tzv. pizza stone) može utjecati na konačan ishod. Osim toga i pravi recept, uz domaći kvas ili starter isto tako daje dobre rezultate. Zato ću sada s vama podijeliti moj recept i način pripreme pizze s domaćim kvasom.


Pizza s domaćim kvasom tj. starterom
(za 4 kom tijesta težine cca 300g)

650 g pšeničnog brašna tip 00

150g startera (pšenični, 100% hidratacije)

1 žličica soli

2-3 žličice maslinovog ulja

450g vode

Pomiješati brašno i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati starter, vodu i maslinovo ulje. Sve zajedno izmješati da se dobije kompaktno tijesto. Ostaviti ga da se diže dok se ne udvostruči (ja zamješam tijesto navečer, ostavim ga preko noći u frižideru te sutra dan nastavim dalje).
Nakon toga tijesto premjesiti i formirati četiri kugle. Ostaviti ih da se dižu na toplom. Od svake kugle formirati podlogu, te napraviti pizzu po želji. Netom prije toga zagrijati kamen u pećnici na maksimalnu temperaturu te na njemu ispeći pizze.


Nema komentara:

Objavi komentar