ponedjeljak, 10. travnja 2023.

Pekarske kifle (s domaćim kvasom)


 

Jednom davno dok nisam imala svoj domaći kvas, radila sam ove kifle. Recept je preuzet s jednog meni dragog bloga (foodforthought). I stvarno su bile odlične. Mekane i mirisne, baš onako kako volimo.

Sada je došlo vrijeme da ih probam napraviti s domaćim kvasom tj. u sourdough verziji. Nakon par pokušaja uspjela sam naći recept s kojim smo svi zadovoljni. Ovo je recept za pola mjere, tj. dobije se osam komada kifli. Ako želite više, slobodno poduplajte mjeru. 


 
Pekarske kifle (s domaćim kvasom tj. sourdough-om)
 
(za osam komada)
 
domaći kvas:
50g startera ( @100% hidratacije: ista količina vode i brašna)
20g vode
30g brašna
Izmješati sve sastojke. Ostaviti ih pokrivene na sobnoj temperaturi dok se volumen ne udvostruči.
 
tijesto:
150g vode
50g mlijeka
50g ulja
7g soli
7g šećera
450g brašna 
 
 
U zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati vodu, ulje, mlijeko i prethodno spravljeni domaći kvas. Sve zajedno mijesiti dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto će biti mekano i podatno. Neće se lijepiti za ruke i nije ga potrebno dugo mijesti. U ovom trenu imate dvije mogućnosti. Ili ostaviti tijesto u frižider preko noći pa sutra nastaviti. Ili odmah krenuti s oblikovanjem kifli. Podijeliti tijesto na osam dijelova i formirati kuglice. Ostaviti ih dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi. Svaku kuglicu valjkom rastegnuti o kružni oblik. Zarolati tijesto u oblik kifle i staviti u pripremljenu tepsiju za pečenje. Svaku kiflu premazati umućenim jajem i odmah staviti u pećnicu na 200 stupnjeva dvadesetak minuta, te još desetak minuta na 160 stupnjeva.
 
P.S. 
ako želite možete hrenovke ili neki drugi dodatak umotati u kifle. Ili posuti sa sezamom, kimom i sl.
Mi volimo najviše bez dodataka ;)



Nema komentara:

Objavi komentar