ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Sočan čokoladni kolač s dodatkom pumpkin spice začina

 

 

Ideja za ovaj super zdrav i sočan čokoladni kolač došla je spontano. Iz želje da probam napraviti nešto zdraviji, a ipak ukusan desert provela sam vrijeme surfajući po svojim (već provjerenim) receptima. Tako sam naišla na recept za zdravi kolač čiji tajni sastojak je slanutak

Znam da na prvi pogled žvuči neobično, ali vjerujte mi kada kažem da je okus fantastičan. Struktura podsjeća na brownie (onako mekano i čokoladno) i što je najbolje slanutak se uopće ne osjeti :)

Dakle, ovo je samo bolja verzija prethodno spomenutog recepta i stvarno sam zadovoljna kako je ispalo. Ono što je najvažnije jest i da ga djeca obožavaju.


 

Sočan čokoladni kolač s dodatkom pumpkin spice začina

500g kuhanog slanutka
4 žlice kakao praha
80g zobenih pahuljica
prstohvat soli
70g muscovado šećera
80g maslaca
1 žličica praška za pecivo
tekućina od kuhanja slanutka
1 žličica pumpkin spice (cimet, đumbir, korijander, muškatni orah, klinčić ) začina
50g čokoladnih kapljica (ili sjeckati čokoladu na sitne komade)


U sjeckalici pomiješati slanutak i onoliko žlica tekućine koliko treba da se miksanjem dobije glatka smjesa. Posebno na laganoj vatri otopiti maslac te dodati muscovado šećer i sve zajedno pomiješati. U sjeckalicu staviti zobene pahuljice, kakao, sol, prašak za pecivo i pumpkin spice začin. Sve zajedno sjeckati dok se ne dobije jednolična smjesa. Sve tri smjese zajedno pomiješati dok se ne povežu. Ako treba dodati još koju žlicu tekućine dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. U smjesu umješati pola pripremljenih čokoladnih kapljica, a ostatak rasporediti po površini smjese prije nego se stavi u pećnicu. Peći 35 minuta na 160 stupnjeva. Kolač treba biti izvana hrskav, a iznutra mekan, slično kao brownie. 

P.S. ako nemate pumpkin spice začina možete dodati samo cimet ili klinčić.
P.P.S. ako imate tostiranih lješnjaka i njih ubacite u smjesu pa će kolač biti još ukusniji.


Nema komentara:

Objavi komentar