utorak, 26. studenoga 2024.

Sourdough kolač s borovnicama i limunovom koricom




Već neko vrijeme imam ideju da napravim običan biskvitni kolač koristeći svoj sourdough starter .
Kao osnova za ovaj recept mi je poslužio jedan postojeći kojeg imam na blogu već godinama i kojeg isto toliko pravim redovito u svojoj kuhinji. Nakon par pokušaja i podešavanja došla sam do ove kombinacije koja nam je trenutno najdraža.




 

Sourdough kolač s borovnicama i limunovom koricom

 2 jaja

200g sourdough kvasa (tekući)

200g vrhnja

130g šećera

350g bijelog brašna (može i pirovo)
1 vrećica praška za pecivo

100-200ml mlijeka (ovisno o brašnu koji se koristi)

višnje, borovnice, maline i sl.

ribana korica jednog limuna (ako se radi s borovnicama)

preljev:

kombinirati kiselo vrhnje i šećer da se dobije tekuća smjesa

Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli pomiješati jaja, sourdough kvas i vrhnje. Pomiješati obje smjese. Na kraju dodati mlijeko (polagano) miješajući kuhačom da se dobije relativno tekuće tijesto (treba biti gušće od tijesta za palačinke). Ako dodajete borovnice, dodati i ribanu limunovu koricu i lagano sve umiješati u tijesto. Staviti u pripremljenu tepsiju i peći na 160 stupnjeva četrdesetak minuta. Kada je kolač gotov, dok je još topao preliti ga pripremljenim preljevom.



Nema komentara:

Objavi komentar