Kao osnova za ovaj recept mi je poslužio jedan postojeći kojeg imam na blogu već godinama i kojeg isto toliko pravim redovito u svojoj kuhinji. Nakon par pokušaja i podešavanja došla sam do ove kombinacije koja nam je trenutno najdraža.
Sourdough kolač s borovnicama i limunovom koricom
2 jaja
200g sourdough kvasa (tekući)
200g vrhnja
130g šećera
350g bijelog brašna (može i pirovo)
1 vrećica praška za pecivo
100-200ml mlijeka (ovisno o brašnu koji se koristi)
višnje, borovnice, maline i sl.
ribana korica jednog limuna (ako se radi s borovnicama)
preljev:
kombinirati kiselo vrhnje i šećer da se dobije tekuća smjesa
Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli pomiješati jaja, sourdough kvas i vrhnje. Pomiješati obje smjese. Na kraju dodati mlijeko (polagano) miješajući kuhačom da se dobije relativno tekuće tijesto (treba biti gušće od tijesta za palačinke). Ako dodajete borovnice, dodati i ribanu limunovu koricu i lagano sve umiješati u tijesto. Staviti u pripremljenu tepsiju i peći na 160 stupnjeva četrdesetak minuta. Kada je kolač gotov, dok je još topao preliti ga pripremljenim preljevom.
Nema komentara:
Objavi komentar