Fotografije su nastale u kratkom trenutku prije nego smo krenuli s degustacijom. I stvarno slabo mogu dočarati ljepotu ovog jednostavnog kolača koji se brzo pravi, a još brže pojede.
Ako ne znate što je sourdough kvas, onda provjerite ovdje.
Cimet rolice (s domaćim sourdough kvasom)
(za otprilike 16-ak komada)
tijesto:
200g aktivnog sourdough kvasa (@100% hidracije)
50g otopljenog maslaca
2 jaja
600g pšeničnog brašna
5g soli
40g šećera
250g mlijeka
nadjev (opcionalno, količine prilagodite po želji):
4-5 žlica šećera
2-3 žlice cimeta
maslac (na sobnoj temperaturi)
premaz:
mascarpone sir i med (pomiješati zajedno dok se ne dobije ujednačena smjesa)
Pomiješati brašno, sol i dodati šećer. U posebnu posudu razbiti dva jaja, dodati sourdough kvas i sve zajedno izmješati. U tu smjesu dodati mlijeko te promješati da se dobije ujednačena smjesa. U suhu smjesu (brašno, šećer i sol) dodati mokru smjesu. Izmješati sve zajedno da se dobije homogena smjesa. Na kraju polagano dodavati maslac, paralelno miješajući (ili mikserom, ili rukama ili kuhačom). Miješati (miksati) dok se ne dobije homogeno tijesto koje se odvaja od rubova posude. Ostaviti tijesto da se diže dok ne postigne (skoro) dupli volumen. Ovaj korak može potrajati par sati (pet i više), ovisi o temperaturi u kuhinji i zrelosti sorudough kvasa.
* Ako planite taj dan peći rolice razvaljati tijesto, staviti nadjev i zarolati. Napraviti rolice, staviti ih u pripremljeni kalup te ostaviti na sobnoj temperaturi da se tijesto diže. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 20-ak minuta.
* Ako ne stignete taj dan peći, staviti tijesto u frižider. Sutra dan ga razvaljati i nastaviti dalje kako je prethodno opisano.
Nakon pečenja, premazati rolice pripremljenim premazom.
Nema komentara:
Objavi komentar