Slika1. Mala limun pita
Ovo je recept koji sam jos davno htjela napraviti, ali nisam imala pravi kalup za njega. Sada sam nabavila male kalupe za pite i krenula u pripremu ovog recepta. Od ove količine tijesta se dobije 20 malih pitica, ali ako nemate toliko kalupića ostatak tijesta upotrijebite onako kako nalažu rasploživi kalupi u vašoj kuhinji ;)
Sastojci (1 šalica=250ml) :
Tijesto
1 1/4 šalice običnog brašna
2 žlice šećera u prahu
125 g maslaca
1 žutanjak
1 žlica soka od limuna
Krema
125 g maslaca
1 šalica šećera
korica od tri limuna srednje veličine
1/2 šalice limunovog soka
4 jaja, lagano tučena
Priprema:
Pomiješati brašno i šećer zajedno te dodati maslac. Sve zajedno pomiješati tako da dobijete mješavinu sličnu mrvama kruha. Pomiješati žutanjak s limunovim sokom i dodati prethodnoj smjesi. Sve zajedno mjestiti dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se stavi u frižider na min 1/2 sata. Tijesto razvaljati na pobrašnjenu površinu te ga staviti u pripremljene kalupiće. Tijesto se peče na 180 stupnjeva otprilike 12-15 min. Kada se pečeno tijesto ohladi, filovati ga s pripremljenom kremom.
Priprema kreme:
istopiti maslac na pari. Dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Dodati limunovu koricu i sok. Umiješati brzo i lagano izmućena jaja. Miješati cijelu smjesu na pari dok ne postane dovoljno gusta (kao rastopljeni maslac). To će otprilike trajati 5 minuta. Malo ohladiti smjesu te je uliti u pripremljeno pečeno tijesto. Sve zajedno ostaviti da se stegne u frižideru minimalno 4h.
Slika2. Čokolada za ukras
Broj komentara: 13:
predivno izgledaju :)
Savršeno izgledaju!
bas su preslatke!
a što drugo reči kad su prekrasne
Hvala cure!
Baš fino i prhko djeluju!
Nice! :) I ja već neko vrijeme tražim te male kalupe i planiram ih kupiti čim prije da bi mogla isprobati i ovaj recept! ;)
@andrea: ja sam svoje kalupice kupila u Plodinama (kraj Arene), mislim da 12 kom kosta dvadeset i nesta kuna...
it looks great!
ko stvoreno za mog ujaka! on jako voli limun u slatkišima. samo, dijabetičar je i molila bih savjet za zamjenu šećera. koju zamjenu uzeti? da li su onda i količine šećera jednake?
da li može u kalupiće od šapica ili muffina?
Ja koristim neki "zdravi" šećer iz dm-a od firme Alnatura (nemam pojma kako se zove). Iz mog iskustva, mozes staviti istu kolicinu šećera, ali svakako probaj smjesu da vidiš jeli dovoljno slatko. Jedino gdje sam imala "problema" s korištenjem smeđeg šećera jest kada trebam umutiti zajedno sa žumanjcima. Nikako da dobijem finu smjesu :)
Naravno da možeš koristiti kalupiće za muffine. Inače ova krema se u originalu zove maslac od limuna i može se izliti u steriliziranu teglu te čuvati u firžideru za npr. palačinke ...
hvala:)
Their revenues are delicious. They are also very beautiful. I am not a good cook, but I will try some. Already put in your blog favorites.
Hugs for you
Objavi komentar