utorak, 28. travnja 2009.

Male pite od limuna


Slika1. Mala limun pita


Ovo je recept koji sam jos davno htjela napraviti, ali nisam imala pravi kalup za njega. Sada sam nabavila male kalupe za pite i krenula u pripremu ovog recepta. Od ove količine tijesta se dobije 20 malih pitica, ali ako nemate toliko kalupića ostatak tijesta upotrijebite onako kako nalažu rasploživi kalupi u vašoj kuhinji ;)

Sastojci (1 šalica=250ml) :
Tijesto
1 1/4 šalice običnog brašna
2 žlice šećera u prahu
125 g maslaca
1 žutanjak
1 žlica soka od limuna
Krema
125 g maslaca
1 šalica šećera
korica od tri limuna srednje veličine
1/2 šalice limunovog soka
4 jaja, lagano tučena

Priprema:
Pomiješati brašno i šećer zajedno te dodati maslac. Sve zajedno pomiješati tako da dobijete mješavinu sličnu mrvama kruha. Pomiješati žutanjak s limunovim sokom i dodati prethodnoj smjesi. Sve zajedno mjestiti dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se stavi u frižider na min 1/2 sata. Tijesto razvaljati na pobrašnjenu površinu te ga staviti u pripremljene kalupiće. Tijesto se peče na 180 stupnjeva otprilike 12-15 min. Kada se pečeno tijesto ohladi, filovati ga s pripremljenom kremom.
Priprema kreme:
istopiti maslac na pari. Dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Dodati limunovu koricu i sok. Umiješati brzo i lagano izmućena jaja. Miješati cijelu smjesu na pari dok ne postane dovoljno gusta (kao rastopljeni maslac). To će otprilike trajati 5 minuta. Malo ohladiti smjesu te je uliti u pripremljeno pečeno tijesto. Sve zajedno ostaviti da se stegne u frižideru minimalno 4h.



Slika2. Čokolada za ukras

Broj komentara: 13:

JA U KUHINJI... kaže...

predivno izgledaju :)

Unknown kaže...

Savršeno izgledaju!

Sweet Corner kaže...

bas su preslatke!

Nina kaže...

a što drugo reči kad su prekrasne

jubistacha kaže...

Hvala cure!

Vali kaže...

Baš fino i prhko djeluju!

Andrea kaže...

Nice! :) I ja već neko vrijeme tražim te male kalupe i planiram ih kupiti čim prije da bi mogla isprobati i ovaj recept! ;)

jubistacha kaže...

@andrea: ja sam svoje kalupice kupila u Plodinama (kraj Arene), mislim da 12 kom kosta dvadeset i nesta kuna...

Cristian Borod kaže...

it looks great!

gordana kaže...

ko stvoreno za mog ujaka! on jako voli limun u slatkišima. samo, dijabetičar je i molila bih savjet za zamjenu šećera. koju zamjenu uzeti? da li su onda i količine šećera jednake?
da li može u kalupiće od šapica ili muffina?

jubistacha kaže...

Ja koristim neki "zdravi" šećer iz dm-a od firme Alnatura (nemam pojma kako se zove). Iz mog iskustva, mozes staviti istu kolicinu šećera, ali svakako probaj smjesu da vidiš jeli dovoljno slatko. Jedino gdje sam imala "problema" s korištenjem smeđeg šećera jest kada trebam umutiti zajedno sa žumanjcima. Nikako da dobijem finu smjesu :)
Naravno da možeš koristiti kalupiće za muffine. Inače ova krema se u originalu zove maslac od limuna i može se izliti u steriliziranu teglu te čuvati u firžideru za npr. palačinke ...

gordana kaže...

hvala:)

MartaCoimbra kaže...

Their revenues are delicious. They are also very beautiful. I am not a good cook, but I will try some. Already put in your blog favorites.

Hugs for you

Objavi komentar