četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Galette s breskvama i maslacem od kokosa



Postala sam službeni ovisnik o maslacu. Nije riječ o onom koji se dobiva od slatkog vrhnja već onom od raznih orašida i to u domaćoj izvedbi. Nakon što sam napravila maslac od kikirikija  i još poneke delicije odlučila sam se baciti na izradu maslaca od kokosa.


Postupak je sličan kao i za maslac od kikirikija, samo (po meni) treba mnogo više vremena ili sam ja imala lošiju verziju kokosovih pahuljica. Znači, dobar food procesor i kokosovo brašno, puno miksanja i maslac je tu. Više o izradi maslaca možete pročitati na ovom linku. Jeste ikada probali kombinaciju breskve+kokos? Savršenstvo. Neodoljivo me podsjeća na ljeto, plažu, more, koktele... (možda da dodam i malo ruma? ;))


Galette s breskvama i maslacem od kokosa 
(2 manje ili jedna velika)

250g integralnog pšeničnog brašna
125g maslaca (hladnog, iz frižidera)
1 jaje (žumanjak)
prstohvat soli
1 žličica smeđeg šećera
topla voda (po potrebi)
5 većih breskvi
maslac od kokosa
1 žlica smeđeg šećera

Pomiješati brašno i maslac da se dobije mrvičasta smjesa. Dodati sol i šećer i sve izmiješati. U sredinu dodati žumanjak i polako dodavajući toplu vodu zamijesiti prhko tijesto. Staviti ga u frižider na pola sata. U međuvremenu oprati breskve, te ih izrezati na kriške. U zdjelu staviti breskve i šećer te ih ostaviti da omekšaju. Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati u obliku kruga te dno premazati tankim slojem maslaca. Kružno redati breskve, ostavljajuć rub minimalno dva centimetra. Staviti par žlica maslaca po vrhu. Zavrnuti rubove tijesta te staviti na pleh u pećnicu na 180 stupnjeva. Peći dok rubovi ne potamne.


Broj komentara: 13:

What's for dessert? kaže...

Kad sam vidjela naslov posta, prvo što sam pomislila je "gdje nabaviti maslac od kokosa". Baš mi je drago što sam u tekstu pročitala da ga mogu napraviti doma. Mislim da je dodatak kokosa ovu galettu učinio čarobnom.

jubistacha kaže...

@Tamara: znam da ponekad nabrojim sastojke koji nisu "uobičajeni". Ali uvijek nastojim objasniti kako doći do njih ;)

Laka kuharica kaže...

Kako mi je multipraktik na dugom izdisaju (svaki dan se bojim da će krepati), dugotrajno miksanje ne dolazi u obzir, pa će posip od kokosa poslužiti:) Odlična kombinacija i super izgleda.

jubistacha kaže...

@Laka kuharica: posip će sigurno biti odličan ;)

Bite my cake kaže...

jako zanimljivo i fino!

Anja kaže...

Nisam ni znala da mogu napraviti maslac od kokosa, hvala na ideji i krasnom receptu :)

Tamara kaže...

meni se jako sviđa kombinacija, nek idan sam smutila smoothie i fantazija je.....
vidjela sam u bio$bio trgovinama raw kokosov maslac

Unknown kaže...

Nekada sam kupovala maslac od kokosa preko interneta jer sam pročitala da je dobar za mršavljenje. Skinula sam nekih 3 kg samo zahvaljujući njemu. A inače stvarno nisam znala da bih ga mogla i sama napraviti. Za sada ne dolazi u obzir jer nemama nikakav food procesor. Svejedno mi ove galette jako mirišu na izvrsno!

mateja kaže...

zanimljiva kombinacija, sigurno je odlično:)

Branka - byB kaže...

Jako dobre galette i kombinacija bresaka i kokosa koje se iskreno ne bih baš sama sjetila. Odlično mi zvuči i vjerujem da ću ih napraviti. Maslac od kokosa nabavljam u Bio trgovinama, ne znam zašto ga rijetko za nešto napraviti koristim, uglavnom završi kao žličica u jutarnjem čaju.

Nevena kaže...

osećam da je ova galeta loodilo!!!:)
pošto nemam dobar food procesor, mogla bi da padne varijacija na temu:)
mmmmmm!!!

Maja kaže...

Kombinacija kokos+voće meni je neizostavna! Kokosovo mlijeko već obožavam otkako sam ga prvi put probala, a sad me na red čekaju nova otkrića: maslac od kokosa.
Pita izgleda divno!

Nina kaže...

radim doma kokosovo mlijeko, ali za maslac nisam znala, isprobat ću svakako jer je ideja vrlo privlačna
pita odlična

Objavi komentar