utorak, 7. kolovoza 2012.

Torta od sira i tri vrste orašida (gluten free)



Volim ljeto, ali u hladu na plaži ili u moru. Ne volim ljeto u gradu, sparinu i vrućinu na asfaltu. Težak zrak, sunce prži od ranog jutra. Tako je barem kod nas u stanu. Ove godine sam popustila i odlučili smo nabaviti klimu. Jer drugačije se ne može izdržati. Ne ide to tako brzo, prvo treba čekati nekih tjedan dana jer je gužva. Tako nam i treba kad smo se sjetili navrijeme :)


U međuvremenu treba nešto pojesti. Između salata i sendviča uspjela sam napraviti i nešto slatko, čisto da nam vrijeme brže prođe. Potražih inspiraciju na netu. Naišla sam na ovaj recept. Nisam imala snage za pretraživanje dućana u potrazi za svim sastojcima (macadamia nuts), pa sam se prilagodila stanju u smočnici i obližnjem Lidlu. Tako je nastala ova torta. Ne peče se, lagana je za napraviti i čak spada u kategoriju raw (sirove) hrane. Meni se jako svidjela, pogotovo podloga jer skoro nikada nemam keksa u zalihi kada treba praviti tortu od sira. Ako uspijete nabaviti neprskane (organske) limete, svakako stavite naribanu koricu. Mislim da ću to isprobati sljedeći put.



Torta od sira i tri vrste orašida s dodatkom soka od limete

(za klalup promjera 20cm)
za koru:
2 šalice badema i lješnjaka (omjer po želji)
1/4 grožđica (u blenderu ili sjekaču napraviti pastu od njih)
1 žličica vanilin ekstrakta
prstohvat soli

za kremu od sira:
2 šalice oraha i lješnjaka (pomiješano)
1 šalica kremastog svježeg sira
sok od jedne limete
1/3 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice agavinog sirupa
1 žličica vanilin ekstrakta
3/4 šalice kokosovog ulja (otopljenog)

Samljeti mješavinu badema i lješnjaka dok se ne dobije brašnasta struktura. Dodati pastu od grožđica, vanilin ekstrakt i sol. Sve zajedno rukama pomiješati te prebaciti u pripremljeni kalup. Rukama utisnuti smjesu da bude ravna i pokrije dno (kao za ćizkejk ;)).
U blenderu isjeckati orahe i lješnjake dok se ne dobije brašnasta struktura. Dodati skutu, sok od limete, kokosovo brašno i agavin sirup. Nakon toga ubaciti vanilin ekstrakt i kokosovo ulje. Blendati (mljeti) dok se ne dobije glatka krema. Staviti kremu na prethodno napravljenu koru i sve zajedno staviti u zamrzivač na dva sata (ovo je jako važno!). Nakon toga slobodno držati u frižideru. Meni je najbolja sutra dan ;)

Broj komentara: 12:

What's for dessert? kaže...

Odlično izgleda i sigurno rashlađuje!

VolimBoje kaže...

mmm, ovo je fantazija!

Anja kaže...

Genijalno, još jedan pametan recept - ne peče se, sastojci su prefini i svi mogu jesti :) Super za goste koji ne podnose gluten.

Bravo za klimu, nemoguće je trenutno, jučer u zagrebu 40°C... ne ide bez umjetnog hlađenja, nažalost :/

with passion by kras kaže...

Odlična torta, več na pogled osvežilna. Super sestavine za koru (zdrava in dobra).

Vsi si želimo dežja.... kiše... osveženja...

Bite my cake kaže...

fantastični su sastojci u ovoj torti. obožavam kolače koji se ne peku. ali volim i ljeto, kakvo god :)

Branka - byB kaže...

Super je ovaj kolač, sastojci su super iskombinirani i mislim da bih ga mogla dosta pojesti, laganog i svježeg i jako dobro mi izgleda !
Što se klime tiče sigurno vam je sada ugodnije i na zagrebačkih +40 to je dobar izbor. Iako, ja još uvijek ne popuštam po tom pitanju, ali svako novo ljeto barem koji put više promislim o klimi :)

Slatka recenzija kaže...

Genijalno! Morat ću probati. Prema slikama, već znam da je ovo sigurno prefino! :))

Nada kaže...

Torta bomba, sa svim ovim sastojcima mora i biti! Odlična je!

Unknown kaže...

Baš mi je dobra ova podloga!
Stvarno je to genijalna torta! Sjećam se da sam jednom tražila po netu kokosovo ulje, jedva sam ga našla. Je li sada išta lakše?

Just Cake Girl kaže...

Genijalno! I ja sam nešto slično radila jučer, bez pečenja i brzo gotovo :) idealno!

Tamara kaže...

ti si se skroz na zdravu hranu prebacila??!
nikad nisam probala nešto ovakvo, ali me privlači

Anonimno kaže...

A-ha! Ovaj recept sam cekala :) Tek sad vidim da si ga objavila (bila sam na putu). Izgleda odlicno, samo cu morati potraziti kokosovo ulje prije nego se upustim u izradu: nadam se brzo!

Objavi komentar