nedjelja, 24. prosinca 2017.

Crno bijeli kolač



Ovo je jedan vrlo jednostavan i izdašan kolač kojeg u mojoj obitelji svi obožavaju. Radila sam ga mnogo puta i svaki put ispadne odlično.
Izdrada je prilično jednostavna (uz par mojih naputaka) tako da ga bez problema mogu napraviti i oni koji nemaju iskustva u pečenu kolača. Osim što izgleda efektno, ovaj kolač osvaja i kombinacijom okusa. Kakao u biskvitu i kokos u bijeloj kremi od griza :)



Crno bijeli kolač

za tijesto
2 jaja
100g šećera
100ml ulja
200ml mlijeka
200g brašna
2 žlice kakao praha
1 prašak za pecivo
za kremu
1 l mlijeka
100g šećera
8 žlica griza (može i obični pšenični ili pirov griz)
100g kokos brašna

Prvo napraviti kremu tako da pomiješate griz i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na vatru uz dodatak šećera i ostavite da provrije. Skloniti s vatre, umiješati griz te vratiti na vatru i kuhati dok se smjesa ne zgusne (paziti da ne ostanu grudice od griza). Kada je krema gotova, skloniti je s vatre. Umiješati kokos te ostaviti da se hladi.
U međuvremenu napraviti biskvit tako da miksate jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta blijedožuta smjesa. Posebno pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo. U jaja dodavati naizmjenično mlijeko, ulje i brašno. Pola tijesta uliti u pripremljenu tepsiju (20x30cm) i peći 7-8min na 180 stupnjeva (ili 160 ako imate ventilator u rerni). Izvaditi iz rerne te na to sipati kremu (vrlo lagano, da se tijesto ne pomakne). Na kraju preliti kremu s ostatkom tijesta. Sve zajedno vratiti u rernu još 15-ak minuta. Po želji posipati kokosom ili staviti glazuru (meni osobno kolač je fenomenalan i bez dodataka).

Napomene:
1. prilikom kuhanja kreme tj. dodavanja griza u vrelo mijelo paziti da se griz dodaje malo po malo jer mogu nastati grudice. Prilikom kuhanja griza u mlijeku paziti na jačinu vatre (treba biti slabija da mlijeko ne zagori) i miješati pjenjačom da se sav griz ravnomjerno umiješa.
2. prilkom stavljanja kreme na prvu polovicu tijesta, kremu dodavati lagano jer postoji mogućnost da se tijesto pomakne ili da se krema pomiješa s tijestom (što definitivno ne želite).
3. prilikom pečenja ovog kolača, bolje peći na nižoj temperaturi pa provjeriti čačkalicom nego na višoj temperaturi pa da kolač izgori


Nema komentara:

Objavi komentar