petak, 9. studenoga 2018.

Sipana pita od jabuka


Sastojci za klasičnu pitu od jabuka na jedan malo drugačiji način? To bi ukratko bio opis ove super jednostavne i nadasve ukusne pite od jabuka koja stajanjem postaje još bolja, mekanija i ukusnija. Za razliku od klasične pite od jabuka npr. lijene pite koju večina nas poznaje iz svog djetinjstva ova pita nema standardno prhko tijesto pa samim time i stajanjem ne gubi na kvaliteti.

Osim toga sama priprema je mnogo jednostavnija i brža. Ovo je moja super brza i jednostavna verzija. Ponekad radim kombinacije fila od jabuka s nekom marmeladom (npr. od dunja, izvrsna kombinacija), a ponekad same jabuke. Kako god bilo, sigurna sam da će vam se svidjeti. Onda što čekate, trk na recept :)

Sipana pita od jabuka (moja verzija)


230g brašna
200g pšeničnog griza
120g šećera (ostaviti 2 žlice sa strane za jabuke)
8g praška za pecivo
1.2kg jabuka
1 žlica cimeta (može i manje ako niste ljubitelji cimeta)
1 žlica rogača mljevenog
100ml ulja
150ml toplog mlijeka
1 žlica ruma

Pomiješati brašno, prašak za pecivo, griz i šećer. Ostaviti suhe sastojke sa strane. Jabuke oguliti, naribati, posuti cimetom, rogačem i šećerom. Sve zajedno promiješati da se poveže. Na kraju umiješati ulje i ostaviti smjesu sa strane. U pripremljenu tepsiju slagati trećinu suhe smjese, polovinu smjese od jabuke i tako do kraja. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 40-ak minuta (ako treba na kraju povećati temp da se fino zapeče). Kada je pita gotova, gornju koru izbosti vilicom i preliti mlijekom pomiješanim s rumom. Ostaviti pitu da se ohladi (najbolje preko noći u frižideru) i po želji posuti šećerom u prahu (ja nisam posula jer mi ne volimo) i poslužiti.


Nema komentara:

Objavi komentar