srijeda, 28. studenoga 2018.

Zašto zdrava hrana nije uvijek i dijetalna hrana?



Zdrava hrana je ona hrana čiji sastojci su nutrijenti koji su potrebni da bi naše tijelo funkcioniralo. Primjerice, ako svaki dan jedemo zeleno lisnato povrće u velikim količinama, onda je velika vjerovatnost da će naše dnevne potrebe za vitaminima i mineralima biti ispunjene.


Isto tako zbog niskog sadržaja masti i kalorija neće uzrokovati povećanje mase tijela. Zašto onda tvrdnja da zdrava hrana nije jednaka dijetalnoj hrani? Zato jer je lako upasti u zamku zamjene loše hrane zdravim inačicama. Iz mog iskustva, ono što nakraju dana čini razliku između deficita i suficita je samo količina unesenih kalorija.

Postoji cijela lepeza zdrave hrane koja osim što je bogata nutrijentima, isto tako je bogata i kalorijama. Stoga ako pazite na dnevni unos kalorija i želite biti u deficitu jer želite smršaviti onda treba pripaziti na količinski unos.

Primjerice, jedna žlica (16g) maslaca od badema ima sličnu kalorijsku vrijednost kao 1 žlica maslaca. Ipak nije sve isto. Maslac od badema sadrži još i određene količine kalija, kalcija i željeza. Za razliku od toga obični maslac sadrži mnogo više kolesterola i nešto malo kalija.

Iz ovoga možemo zaključiti da ako želimo pojesti nutritivno bogati doručak (ili užinu) bolje je na kruh namazati maslac od badema, nego obični maslac. Ako pak želimo pojesti nešto kalorijski siromašnije onda kombinacija maslaca od badema i jabuke je pun pogodak.


Danas vam želim pričati o avokadu. Još jedan primjer zdrave hrane koja je usput i kalorijska bomba. Jedan avokado srednje veličine ima oko 300 kcal. To je jako puno, s obzirom da se avokado ne može sam jesti. Treba još nešto dodati što povećava ukupnu kalorijsku vrijednost. Osim toga avokado nema kolesterola, a bogat je kalijem, magnezijem i željezom. Ima još i vitamina A, C i B6. Svakako zanimljiva i bogata namirnica čiju konzumaciju treba balansirati. Ja osobno nisam ljubitelj slanih kombinacija s avokadom. Sva sreća da je ovo jedna vrlo interesantna namirnica koja se može iskoristiti i za slatka jela.

Ako pratite blogove i kulinarske emisije, sigurna sam da ste ovaj recept ili njegovu varijaciju već odavno vidjeli. Kako god bilo, ponavljanje je majka znanja stoga evo recepta ili pak naputka kako iskoristiti zreli avokado i bananu.


Krema od tri sastojka (avokado, banana i kakao prah)
(za dvije ili tri osobe)

1 avokado srednje veličine
2 banane (srednje veličine)
1 žlica kakaa u prahu
pospi po želji

U blenderu pomiješati sve sastojke dok se ne dobije homogena smjesa. Rasporediti je u teglice, te staviti posip po želji: mljeveni lješnjaci, kokos mrvice, šipak u zrnu...

P.S. ako se osjećate malo više avanturistički ili imate avokado viška i želite napraviti brz i jednostavan kolač onda je ovo pravi recept za vas:
https://jubistacha.blogspot.com/2018/11/vegan-avocado-brownie.html



Nema komentara:

Objavi komentar