srijeda, 17. listopada 2018.

Okrugli kruščići



Ovi kruščići su super lagani, mekani i ukusni. Možete ih napraviti u par različitih kombinacija i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja. Ponekad ih ostavim prazne pa pospem sezamom po vrhu (kao na slici). Drugi put u tijesto umiješam naribani cheddar sir i sušeni origano.
Ako pak želim slatku verziju, u tijesto dodam malo šećera, a u svaki krušćić marmeladu ili čokoladni namaz. Mogućnosti su beskonačne, samo ih treba sve isprobati :)



Okrugli  kruščići

200g startera (prirodnog kvasa 100% hidratiziran)*
400g bijelog ili polubijelog brašna
7g soli
60g otopljenog maslaca (ili ulja)
220ml vode
dodatci po potrebi (sir, začini...)

Pomiješati brašno i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati starter, maslac i vodu. Sve zajedno zamijesiti dok se ne dobije kompaktno tijesto. Mijesiti (rukama ili mikserom) tijesto 5-10min tj. dok ne postane glatko. Ostaviti tijesto preko noći u frižideru (produžena fermentacija pridonosi boljoj probavljivosti i okusu tijesta).
Izvaditi tijesto iz frižidera, podijeliti na 8 kuglica te ih složiti u obliku cvijeta. Ostaviti (prekriveno) na sobnoj temperaturi da se diže (duljina ovoisi o jačini startera i toplini kuhinje...). Peći u ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 40minuta.


* starter ili kiselo tijesto može biti različit. Ovisno o tipu brašna i količini vode koja se koristi. Ja koristim pšenični, 100% hidratizitan što znači da prilikom dodavanja, stavljam istu količinu brašna i vode.


Nema komentara:

Objavi komentar