srijeda, 26. prosinca 2018.

Linzeri i Bijele kuglice



Svake godine prije početka blagdana uhvatim se kako planiram što ću ove godine peći. Imala ili ne slobodnog vremena, pripreme veće količine kolača za blagdane mene jako vesele i zato se uvijek potrudim da to napravim.

Uz standardne kolače koje sam već radila, volim ubaciti i nešto novo pa čak i ako je to klasičan keksić koji se nalazi godinama na vašem stolu. Kod mene je to novost i zato pišem ovdje recept da ne zaboravim za sljedeću godinu...


Linzeri

300g glatkog brašna
200g maslaca (hladan, izrezan na kocke)
70g šećera
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pekmez za premaz
šećer u prahu za posipanje

Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. U smjesu dodati maslac i rukama miješati dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati jaje i mijesiti dok se ne dobije kompaktno tijesto. Staviti ga u frižider na pola sata. Tijesto razvaljati na tanko te isjeckati modlama keksiće. Peći ih na 160 stupnjeva 7-8 minuta (trebaju ostati svijetli). Kada se ohlade premazati ih željenim namazom i posuti šećerom u prahu.


Bijele kuglice

100ml slatkog vrhnja
200g bijele čokolade (isjeckati na kocke)
30g maslaca
25g kokosovih mrvica
25g mljevenih tostiranih lješnjaka
kokos, mljeveni lješnjaci za posip

Maslac i slatko vrhnje staviti na laganu vatru te miješati dok se maslac ne otopi. Preliti preko čokolade i miješati dok se sve zajedno ne otopi. Umiješati lješnjake i kokos te ostaviti smjesu da se stvrdne u frižideru. Raditi sitne kugle i uvaljati ih u posip po želji (mljeveni lješnjaci, kokos, sjeckane pistacije...)

Nema komentara:

Objavi komentar