ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

Fritule (sa starterom)


Starter (eng. sourdough) ili prirodni kvas se dobije fermentacijom mješavine brašna, vode i dobrih bakterija (lakto bakterija). Može se koristiti za izradu kruha i svih slastica u kojima se koristi kvasac. Stoga sam ja odlučila napraviti fritule sa starterom da vidim kakav će biti okus. I moram priznati da su ispale fenomenalno. Jedino što treba paziti da se ostanu predugo na toplom jer produžena fermentacija daje kiselkasti okus. Znam da su fotografije tamne i na brzinu napravljene. Razlog je jednostavan, nestrpljive ručice čekale su da probaju fritule čim prije. Čak i prije nego su sve bile gotove, čak i prije nego se preljev od čokolade ohladio.
Umjesto toga fritule su se jele same ili s pekmezom od jagoda. Zato nema ljepših slikica, već samo recept ostaje zapisan. Kada se sljedeći put budu pravile sačuvat ću koju samo da napravim bolju fotku jer one to zaslužuju :)Fritule (sa starterom)

100ml mlijeka
50g maslaca
300g brašna
250g startera (100% hidratacija)
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
2 jaja
1 jabuka
ribana korica limuna
ulje (za prženje)

Pomiješati maslac i mlijeko te staviti na laganu vatru dok se maslac ne otopi. U posebnu zdjelu pomiješati brašno, šećer i cimet. Napraviti rupu u sredini te dodavati otopljeni maslac, starter i lagano izmućena jaja. Na kraju dodati sitno ribanu jabuku i koricu limuna. Zamijesiti kompaktno tijesto koje se odvaja od posude (tijesto treba biti mokrije i ni slučajno ne dodavati još brašna). Ostaviti tijesto da se odmara. Kada naraste otprilike duplo vrijeme je za prženje fritulica u dubokom ulju. Fritule poslužite uvaljane u šećer i cimet ili prelivene čokoladom, marmeladom i sl...

2 komentara:

Objavi komentar