četvrtak, 26. rujna 2019.

Karamela kocke s ljesnjacima



Vjerovali ili ne, vrijeme je za novi post. Ovaj put je rijec o super kombinaciji prhkog tijesta, karamele, ljesnjaka i slag na kraju: cokolade :)

Ako vas plasi rad s karamelom, nema potrebe. Treba samo pripaziti da se ne ostavi bez nazdora jer dovoljno je par minuta vise da secer izgori. Sve ostalo je prilicno jednostavno i mozete ubrzo imati gotov kolac za koji ce se traziti komad vise...


Karamela kocke s ljesnjacima

125g maslaca (na sobnoj temperaturi)
2 zlice kikiriki maslaca
50g secera
75g kukuruznog skroba
175g brasna

130g secera
110g maslaca
6 zlica slatkog vrhnja
1\2 zlicice soli
150g ljesnjaka (isjeckati na krupnije komade)

100g cokolade za kuhanje
1 zlica ulja
1 zlica slatkog vrhnja

Pomijesati zajedno maslac, kikiriki maslac i secer. Pomijesati (i prosijati) kukuruzni skrob i brasno. Umijesati ih u mjesavinu maslaca i secera i mijesati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Utisnuti smjestu u pripremljeni kalup (velicine otrpilike 18x28cm) i probosti vilicom. Peci tijesto 20 minuta na 160 stupnjeva.

Staviti secer u prigodnu posudu na vatru da se topi. Secer se ne smije mijesati, vec posudu mozete okretati da se secer ravnomjerno otopi. Budno pazite na secer dok se topi jer lako moze izgoriti. Kada se secer otopi tj. poprimi tekuci oblik i boju bakra maknuti ga s vatre. Polako ubaciti unutra maslac i slatko vrhnnje te vratiti na vatru mijesajuci dok se cijela smjesa ne poveze tj. da se otopi secer koji se u medjuvremenu stvrdnuo. Kada se smjesa malo prohladi, pazljivo umijesati ljesnjake i sol te preliti preko biskvita.

Na kraju napraviti glazuru od cokolade, ulja i vrhnja (meni je ovako dobro, vi mozete koristiti svoj recept za glazuru) i preliti preko gotovog kolaca. Kada se kolac ohladio (i stisnuo) rezati na kocke i uzivati.



Nema komentara:

Objavi komentar