nedjelja, 1. ožujka 2020.

Sourdough keksi s koricom od naranče i kardamonom



Ako krenete u avanturu zvanu pečenje s domaćim kvasom (eng. sourdough) onda će se vjerovatno desiti da ponekad ostane viška kvasa koji ste pripremili za neki drugi projekt. Obično ne čuvam veće količine sourdougha u frižideru već radije napravim veću količinu pa ako mi i ostane viška imam u rukavu par recepata u kojima mogu taj višak upotrijebiti.


Jedan od takvih recepata je i ovaj za keksiće s koricom naranče i kardamonom. Odlično su ispali, još ako ih prelijete s tamnom čokoladom garantiram da nitko neće ostati ravnodušan.
Jer kombinacija ribane korice naranče, kardamona i tamne čokolade je S:A:V:R:Š:E:N:A.

Za sve vas koji niste upoznati sa sourdough-om evo link na moj post o tome što je sourdough i kako ga napraviti: Kako napraviti svoj vlastiti kvas?

Ako pak želite još ideja što napraviti s viškom sourdough-a evo mog recepta za savršeno mekane američke palačinke: Palačinke sa starterom ili super hrskave krekere s domaćim maslinovim uljem i sušenim origanom: Jednostavni krekeri.


Sourdough keksi s koricom od naranče i kardamonom

250g brašna
150g maslaca (hladan, izrezan na kocke)
70g šećera
100g sourdough-a (@100% hidratacije)
korica jedne naranče
1 žličica kardamona (moze i više ako volite)
150g tamne čokolade (otopljene)

Pomiješati brašno, šećer, koricu naranče i kardamon. Dodati maslac i rukama ga umiješati dok se ne dobije mrvičasta struktura. U sredini napraviti rupu te dodati sourdough. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga zamotanog u prozirnu foliju u frižideru preko noći. Sutra dan razvaljati i kalupom rezati keksiće te staviti u pećnicu na 160 stupnjeva 8-10min. Kada se ohlade staviti čokoladnu glazuru.


Nema komentara:

Objavi komentar