četvrtak, 25. siječnja 2018.

Rođendanska medo torta



Nije lako napraviti rođendansku tortu za moje starije dijete. Uživa u tome da sudjeluje u kreiranju svoje torte ali samo na papiru. Cijeli posao u kuhinji obavljam ja. Ove godine izbor je pao na tortu s orasima i čokoladom u obliku medvjeda. Kalup smo kupili nedavno u Lidlu baš za ovu priliku.


Zato sam uzela svoj najdraži recept za tortu. Neke stvari sam izmjenila, na svoju ruku dodala čokoladu i torta je bila spremna za goste. Cijela torta je jestiva tj.od čokolade :)

Medo torta

6 jaja
80g šećera
180g brašna (tip 850)
8g praška za pecivo
100g mljevenih oraha

300ml mlijeka
100g brašna (tip 850)
250g maslaca
100g šećera u prahu
100g mljevenih oraha
200g tamne čokolade (min 60% kakao udjela)
par žlica toplog mlijeka (ili ruma) za preljevanje biskvita

Miksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. Prosijati brašno i prašak za pecivo te dodati u smjesu od jaja i šećera. Na kraju umiješati mljevene orahe. Smjesu za tijesto ubaciti u pripremljeni pleh (u mom slučaju ovaj u obliku mede) i peći oko 50min na 160 stupnjeva. Kada se biskvit ohladi presjeći ga na pola.

Čokoladu otopiti na pari. U mlijeko dodati brašno i kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Ostaviti sastrane da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodati izmiksan maslac i šećer u prahu. Na kraju umiješati orahe i čokoladu. Kremu staviti u frižider da se još malo stisne prije premazivanja.

Donji biskvit natopiti mlijekom. Premazati kremom i staviti gornji biskvit kojeg isto tako treba natopiti mlijekom (biskvit nabosti čačkalicom pa preliti mlijekom). Cijelu tortu premazati kremom. Ukrasiti po želji. Ja sam otopila bijelu čokoladu i iscrtala medine oči, nos, usta i šape. Čokoladne kapljice sam stavila da glume okice i prstiće.

P.S. od ovih sastojaka se dobija stvarno velika količina kreme. Meni je ostalo viška pa su djeca mazala na kruh kao da imaju eurokrem :)


2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Baš je zgodna. Nisam već dugo radila tortu u obliku nečega. Uskoro nadam se, sitnozubi su sada taman tako veliki da znaju reći što žele.

jubistacha kaže...

Moja starija je vec skoro krupnozuba, a i dalje zeli medu za rodendan ;)

Objavi komentar