subota, 21. ožujka 2020.

Uskršnja pogača (pinca ili sirnica) bez kupovnog kvasca (sa starterom)



Proljeće je službeno započelo što može vidjeti svuda oko nas. Još malo pa dolazi i Uskrs kada se prema tradiciji prave pogače, popularno zvane pince ili sirnice.

S obzirom na trenutnu situaciju (pandemiju) i problem nedostatka kupovnog kvasca u trgovinama ja vam donosim recept za pogaču bez kupovnog kvasca. U ovom receptu koristi se starter tj. domaći kvas koji možete sami napraviti kod kuće (link: kako napraviti kvas kod kuće). Ako sada započnete, taman stignete sve napraviti do Uskrsa! Pogača je savršeno mekana i može stajati par dana bez problema.



Uskršnja pogača (pinca ili sirnica)

550g brašna
200g domaćeg kvasa  (100% hidratacija znači da je kvas nahranjen istom količinom brašna i vode)
100g šećera
200ml mlakog mlijeka
4 žutanjka
1 žlica topljenog masaca
1 žlica ruma
1 žlica kis.vrhnja
ribana korica 1 limuna
prstohvat soli
jaje za premazivanje
krupni šećer za posipanje
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka (osim jaja za premazivanje i šećera za posipanje). Lagano ga mijesiti dok ne postane glatko. Staviti ga u frižider preko noći. Sutra dan podijeliti na dva dijela, oblikovati pince i ostaviti ih na sobnoj temperaturi da udvostruče volumen.
Premazati ih jajem, nožem napraviti tri ravna reza te posuti krupnim šećerom.
Staviti u ugrijanu pećnicu te peci 35-40min na 160 stupnjeva.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Pozdrav, evo radila bih sirnicu po Vasem receptu pa me zanima s obzirom da sam ja radila starter(30g brasna i 30g vode) nemam uopce toliko startera. Pa me zanima kako idu te gramaze i koliko bih ja svog startera trebala onda staviti? Hvala unaprijed

Objavi komentar