Proljeće je službeno započelo što može vidjeti svuda oko nas. Još malo pa dolazi i Uskrs kada se prema tradiciji prave pogače, popularno zvane pince ili sirnice.
S obzirom na trenutnu situaciju (pandemiju) i problem nedostatka kupovnog kvasca u trgovinama ja vam donosim recept za pogaču bez kupovnog kvasca. U ovom receptu koristi se starter tj. domaći kvas koji možete sami napraviti kod kuće (link: kako napraviti kvas kod kuće). Ako sada započnete, taman stignete sve napraviti do Uskrsa! Pogača je savršeno mekana i može stajati par dana bez problema.
Uskršnja pogača (pinca ili sirnica)
550g brašna
200g domaćeg kvasa (100% hidratacija znači da je kvas nahranjen istom količinom brašna i vode)
100g šećera
200ml mlakog mlijeka
4 žutanjka
1 žlica topljenog masaca
1 žlica ruma
1 žlica kis.vrhnja
ribana korica 1 limuna
prstohvat soli
jaje za premazivanje
krupni šećer za posipanje
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka (osim jaja za premazivanje i šećera za posipanje). Lagano ga mijesiti dok ne postane glatko. Staviti ga u frižider preko noći. Sutra dan podijeliti na dva dijela, oblikovati pince i ostaviti ih na sobnoj temperaturi da udvostruče volumen.
Premazati ih jajem, nožem napraviti tri ravna reza te posuti krupnim šećerom.
Staviti u ugrijanu pećnicu te peci 35-40min na 160 stupnjeva.Premazati ih jajem, nožem napraviti tri ravna reza te posuti krupnim šećerom.
3 komentara:
Pozdrav, evo radila bih sirnicu po Vasem receptu pa me zanima s obzirom da sam ja radila starter(30g brasna i 30g vode) nemam uopce toliko startera. Pa me zanima kako idu te gramaze i koliko bih ja svog startera trebala onda staviti? Hvala unaprijed
U svakom receptu smanjim secer, ali u ovom receptu ga ima premalo. Pa ako netko voli slatke sirnice da pripazi.
Super. Tko voli slatko svakako neka poveca unos secera. Nama je taman ova kolicina, plus onaj secer koji sluzi kao posip.
Objavi komentar