utorak, 14. studenoga 2017.

Dvostruko čokoladni banana kolač



Ovaj recept je iz bogatog opusa Smitten kitchen bloga. Odavno pratim njezine čarolije i uvijek slinim nad slikama i opisima recepata. Imam čak i njenu prvu knjigu. Stvarno je jedna od prekrasnih blogerica koja me neprestano inspririra. I što je najvažnije, sve što sam isprobala je bilo izvrsno!

Ovaj kruh sam radila u dvije verzije: s bananama (kao ovaj na slici) i s pireom od krušaka. Svaki put sam smanjila količinu šećera i uvijek je ispalo genijalno, zato svakako preporučujem da isprobate.


Dvostruko čokoladni banana kolač
(original)

3 banane (srednje veličine, tamnije ili oko 1 šalice pirea od banana ili krušaka)
115g maslaca (otopljenog)
85g šećera (ja sam koristila kokosov, ali može i obični)
1 jaje
1 žličica vanilin ekstrakta
1 žličica sode bikrabone
1/4 žličice soli
1 žličica cimeta
125g brašna
1/2 šalice kako praha (1 šalicca =250ml)
100g tamne čokolade (isjeckati na sitne komade)

Napraviti pire od banana. Dodati maslac, šećer, jaje i vaniliju. Posebno pomiješati (prosijati) kako, brašno, sodu bikrabonu, sol i cimet. Pomiješati suhe i mokre sastojke kuhačom. Na kraju umiješati komadiće čokolade. Peći u pripremljenom kalupu u zagrijanoj pećnici na 160 (ili 180 ako nemate ventilator) stupnjeva 50-60 minuta. Duljina pečenja i visina temperature ovise o vašoj pećnici. Na kraju čačkalicom provjeriti jeli gotovo.

4 komentara:

Amaterka kaže...

Mmm jako primamljivo izgleda!

jubistacha kaže...

@Amaterka: hvala! Tek kad se sjetim okusa, mmm. Što reći nego da sam ga radila par puta zaredom :)

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgleda! I ja uvijek smanjujem količinu šećera u kolačima, uopće ne razumijem zašto su u receptima navedene tolike količine.

jubistacha kaže...

@Petra: ja sam uocila da u skoro svim receptima se moze smanjiti kolicina secera. E sada, kakav bi tek bio okus s originalnom kolicinom ne mogu zamisliti :)

Objavi komentar