ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Sourdough kruh za početnike



Moja trenutna opsesija je pravljenje kruha sa starterom (kiselim tijestom). To je kruh bez industrijskog kvasca savršenog mirisa i okusa koji je odličan i kada ostane par dana. Imam u arhivi već dosta recepata, pa ću polako s vama dijeliti svoje znanje. Ovo je pravi primjer kruha bez industrijskog kvasca koji je idealan za početnike jer nema miješanja rukom niti oblikovanja niti čekanja (osim preko noći u frižideru), a rezultat je prekrasan kruh savršene kore i odličnog okusa.



Sourdough kruh za početnike

435g pšeničnog brašna (ja koristim tip 850)
200g startera (raženi 166% hidratiziran)
250ml vode
7g soli
po želji sezam ili neke druge sjemenke...

U zdjelu uliti starter i vodu. Pomiješati da se dobije jednolična smjesa. Dodati brašno, sol i sezam (ili nešto drugo) te špatulom miješati dok se sve zajedno ne pomiješa. Smjesu prekriti tanjurom (ili prozirnom folijom) te ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata špatulom promiješati tako da se krene od ruba prema sredini u smjeru kazaljke na satu (bitno je da se prođe cijeli krug). Prekrivenu smjesu ostaviti preko noći u frižideru. Sutra dan prije pečenja ugrijati pećnicu i zdjelu za pečenje (tzv. "dutch oven"). Pek papir navlažiti (ja imam običnu vodu i špricu) te ga staviti u praznu zdjelu. Tijesto prebaciti špatulom iz postojeće zdjele na pek papir u novoj zdjeli. Ponovo pošpricati vodu po tijestu. Kada je pećnica spremna, uzeti tijesto zajedno s pek papirom te prebaciti u zdjelu za pečenje. Prvih pola sata peći pokriveno na 230 stupnjeva. Nakon toga peći otkriveno još 15 min na 210 stupnjeva.


Napomene:
1. pećnicu i zdjelu (zajedno s poklopcem) treba jako dobro ugrijati minimalno pola sata prije pečenja na maksimalnoj temperaturi pećnice
2. sve je jako vruće, treba jako dobro paziti kako se prebacuje poklopac i vraća na tijesto (preporučam rukavice ili deblje krpe u ruci)
3. možda će temperaturu tebati prilagoditi stoga predlažem da nakon otkrivanja pazite kako se kruh peče pa ako zagara ili ne dobiva dovoljno boje prilagoditi temperaturu

P.S.
evo link na post o tome kako napraviti svoj starter:
https://jubistacha.blogspot.com/2019/12/kako-napraviti-svoj-vlastiti-kvas.html

2 komentara:

Unknown kaže...

sto je starter

jubistacha kaže...

Evo recepta i objasnjena sto je to starter:
https://jubistacha.blogspot.com/2019/12/kako-napraviti-svoj-vlastiti-kvas.html

Objavi komentar