utorak, 18. ožujka 2025.

Mala škola pripreme sourdough kruha

 

 

Mnogi od nas kada dobiju recept i naputke za napraviti kruh sa sourdough kvasom zapnu i imaju puno pitanja. Stoga sam odlučila napraviti ovaj post (koji ću nadopunjavati po potrebi) da napišem par osnovnih stvari koje bi nam svima mogle pomoći.

 

1. Kako znati kada je gotova bulk fermentacija?

 
Znakovi koji nam kazuju da je tijesto uspješno završilo bulk fermentaciju i spremno je za oblikovanje:

  • tijesto je mekano i rastezljivo
  • iako je mekano zadržava svoj oblik
  • u tijestu se nalaze mjehurići
  • tijesto je elastično
  • površina tijesta je kupolasta
  • kada tijesto zaljuljamo vidimo da je drhtavo (slično kao žele ili puding)

 

Evo i video u kojem se vidi kako treba izgledati tijesto koje je napravilo bulk fermentaciju do kraja:


2. Kako znati kada je starter na vrhuncu?



Nakon hranjenja starter treba ostaviti na toplom da proradi i tek kada dosegne svoj vrhunac je spreman za upotrebu. Ako pokazuje sljedeće znakove starter je spreman za upotrebu:

  • volumen se udvostručio ili utrostručio
  • ugodan i diskrentan miris koji podsjeća na jogurt
  • na površini se pojavljuju balončići

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar