ponedjeljak, 13. lipnja 2011.
Crumble a la Masterchef
Bilo je vrijeme da se i ja dotaknem ove teme. Pri tome mislim na seriju zvanu Masterchef. Već sam imala prilike čitati postove o tome pa sam odlučila da i ja napišem nešta (pametno). Kada je Masterchef krenuo s emitiranjem pogledala sam par epizoda i shvatila da to nije nešto što će me zadržati ispred malog ekrana. Premalo kuhanja, višak (po meni) nepotrebnih informacija, uključujući i neizbježne reklame za "vrhnje" ;)
Onda sam naišla na postove u kojima se spominje Masterchef pa mu odlučih dati drugu šansu. Inače volim pogledati kulinarsku emisiju u kojoj mogu vidjeti i naučiti nešto novo. Tako se dogodilo da sam dobila ideju za ovaj crumble. U tjednu moderne kuhinje sam naišla na epizodu u kojoj se između ostalog radio Fudge Ganache plus Crumble. Sve to izgleda odlično, iako malo previše za moj pojam. Previše u smislu količine posla oko toga. Što se mene tiče ja bih komodno ovaj desert razdvojila na dva dijela i napravila dva deserta. Za početak vam predstavljam crumble...
Crubmle a la Masterchef
(navedene količine su za 4 male zdjelice)
100g maslaca
100g oraha (samljeti, a dio sijeći na krupnije komade)
70g šećera
100g brašna
150g svježih jagoda
2 žlice marmelade od jagoda
1 žlica aceta balsamica
Pomiješati zajedno brašno, orahe i šećer. Dodati maslac izrezan na kockice i sve fino povezati da izgleda kao "crumble" (da se mrvi). U prigodnom loncu pomiješati jagode (izrezane na sitne komade), marmeladu i aceto balsamico. Sve zajedno staviti da kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne. Namazati zdjelice s maslacom. Prvo staviti umak od jagoda na dno zdjelica. Zatim podijeliti crumble smjesu na četiri dijela te je staviti na vrh umaka od jagoda. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-ak minuta. Servirati toplo ili hladno.
Ako uspijete dočekati da se ohladi...
P.S. Na službenoj stranici Masterchefa link na ovaj recept glasi ovako: Fudge Ganash & Crumble. (mislim da krema u originalu zove Ganache...)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 14:
Odlično si to napravila! Sigurno je jako ukusno.
Redovito pratim Masterchef i baš su me naljutili zbog polovičnog recepta koji su objavili. Svi mozgaju oko tog famoznog sirupa koji ide u crumble. Već sam pomislila da si otkrila o čemu se radi.
@Tamara: nisam otkrila sirup ;) Pretpostavljam da je to neka vrsta sladila koja poveže cijelu smijesu. Nešto poput sirupa od agave ili glukoza...
Odličan ti je, za razliku od Robertovog kojeg je napravio u emisiji :)))
Super ti je druga fotka sa praznom cinijicom, hehe...to znaci da je desert bio vise nego uspesan!;)))
Vidim da nisi uspila dočekat da se ohladi! :)
Obožavam Crumble u svim kombinacijama, a ova mi se čini kao zanimljivo :)
ja sam izgleda propustila baš tu epizodu!
ali obožavam crumble
@Tamara: hvala. Robertu ipak bolje idu slana jela :)
@mignonne: i više nego uspješan :)
@Maja: sva sreća radila sam duplu dozu :)
@Tamara: imaš na njihovoj službenoj stranici pa pogledaj kada stigneš...
@Federica: grazie!
'Crumble' je jedan od mojih 'favorita'. Sa jagodama nisam jos pravila, ali gledajuci ovaj tvoj sigurno da cu probati!
Una vera bontà!
Crumble izgleda odlično.
Što se tiće Masterchefa i ja ga baš ne gledam jer mi sve izgleda kao Big brather samo što ovi kuhaju..
Obavila si posao i više nego dobro a onda fino uživala a mi uživamo u tvojim slikicama.
Ne gledam Masterchef jer, uz sve dužno poštovanje, od nikoga tamo ne mogu ništa naučiti. Ne zato jer umišljam da sve znam, već zato što je to Farma+Survivor format emisije koji me ne zanimaju i čiji je cilj nešto drugo, a ne dobro kuhanje. Što ne znači da se ne nađu i dobri recepti, iako mislim da si s pravom primjetila kako je recept koji su dali malo previše. Naime, ono po čemu se prepoznaje stručnjaka od amatera je količina sastojaka koje koriste i kombiniraju. Što manje, to bolje. Odlično si odradila ovaj recept i sigurna sam da je bilo "za polizati".
p.s.
Da li bi ljudi gledali i liječnike amatere? Naime, ako se nešto želi naučiti, treba učiti od specijalista. A tu bogme spadaju i sve anonimne kuharice koje svaki božji dan kuhaju za svoje familije.
@Jasna: i nama je crumble postao favorit. Sljedeći put radim sa zobenim pahuljicama...
@Mary: hvala. Ni ja ga ne gledam, ovo je bilo sasvim slučajno. Premalo kuhanja za moj pojam.
@Dilajla: hvala!
@Katarzis: slažem se da je manje više. To uostalom i tvrde svi oni šefovi koje sam imala prilike gledati. Masterchef je show za ljude koji vole više gledati, a manje kuhati :)
super si napravila crumbe i meni se jako sviđa ! Uopće ne sumnjam da bi i meni ubrzo postao favorit. I ja se spremam na isprobavanje pokojeg recepta iz Masterchefa , za sada se uglavnom vrtim oko slanih jela.
Objavi komentar