petak, 10. lipnja 2011.

Kremasti sladoled od čokolade


Došlo je napokon toplije vrijeme i ljetno doba. Iako prema vremenu koje vlada zadnjih par dana pitam se koje je uopće godišnje doba trenutno? Čas kiša, čas sunce. I tako stalno. U jednom danu promjenimo mnogo vremenskih (ne)prilika. Bez obzira na to, za mene je ljeto već počelo. Nemam želju stajati dugo vremena pored pećnice i peći kolače. Čak mi se ni ne jedu kolači otkad je zatoplilo. Zato u spas stižu sladoledi, granite i voćne salate. Nešto malo više, a nešta malo manje kalorično. Sve jako ukusno i osvježavajuće.


Ja sam se ovaj put odlučila za sladoled i to ne bilo koji. Kod mene mora biti najprije od čokolade. Može proći i vanilija, lješnjak... Ali oni umjetni okusi ne. Kao prvo puni su nezdravih dodataka, a kao drugo: pa tko želi jesti sladoled s okusom šumskog voća kada ima priliku jesti svježe :)


Kremasti sladoled od čokolade
 
600 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
1 štapić vanilije
200 g tamne čokolade
4 žutanjka
100g šećera

Pomiješati mlijeko i slatko vrhnje. Sastrugati sadržaj štapića vanilije u mlijeko te ga zagrijati. Mlijeko grijati dok ne počne vriti (čim se stvore mali balončići skloniti ga s vatre). Posebno otopiti čokoladu na pari. Miksati žutanjke te polagano dodavati šećer. Sve zajedno miješati oko pet minuta. Polako dodavati mlijeko u žutanjke istovremeno lagano miješajući (ohladite mlijeko prije dodavanja u žutanjke). Umiješati i otopljenu čokoladu. Sve zajedno staviti u zdjelu koja se nalazi iznad provrele vode. Lagano miješati cijelu smjesu dok se krema ne stisne toliko da ostaje na kuhači. Staviti u aparat za sladoled, a ako nemate aparat onda sladoled zamrznuti. Nakon par sati izvaditi ga iz zamrzivača te smiksati u blenderu i ponovo vratiti u zamrzivač. Ponoviti postupak dok ne dobijete kremastu strukturu.

Nemojte ga dugo fotkati da ne dobijete nešto slično...


Jer vam onda ne preostaje ništa nego ga brzo smazati :)

Broj komentara: 15:

What's for dessert? kaže...

Sladoled od čokolade je i moj omiljeni sladoled. Super izgleda.

Milin kuvar kaže...

Polako počinje manija ledenih poslastica po blogovima :) Svakako ću isprobati tvoj recept jer sam u potrazi za pravim, savršenim, ispunjavajućim sladoledom od čokolade. Po fotkama bih rekla da je to to, ali isprobaću pa se javljam :)

Dunja kaže...

Odličan sladoled, ako pocuri kod fotkanja, ima ko polizat, jel tak.

jubistacha kaže...

@Tamara: hvala!
@MilaJeDraga: probaj pa javi. Meni je super...
@Dunja: uvijek ima kandidata koji će pojesti izložbene primjerke :)

Вера kaže...

Bas je fini, skupljam receptiće ovih dana da pravim mališanima, ali moram priznati da pored svih ovakvih i onakvih ukusa čokolada je ipak naj za decu.

mignonne kaže...

Potpuno se slazem sa tobom, cokolada na prvom mestu pa pet prazno, pa onda moze od jagoda, hehe...ovaj tvoj bas izgleda divno kremast!;)))

jubistacha kaže...

@Vera: znaju djeca šta valja :)
@mignonne: prvih pet mjesta za čokoladu, slažem se :)

Laka kuharica kaže...

Sladoled od čokice je jednostavno pod mus! Sve ostalo, nakon njega. Za mene, vanilija na zadnjem mjestu, limun na drugom. Kako sam još uvijek u traženju aparata za sladoled, ovaj revcept mogu samo zabilježiti, ali ne isprobati (ono ručno miješanje mi ne pada na pamet).

Maja kaže...

DIVAN JE!!!Mislim da sam sve rekla:)))

jasna varcakovic kaže...

Mmm, sladoled :-) ...Josh nisam srela osobu koja ga ne voli.

jubistacha kaže...

@Katarzis: i ja bih aparat za slaju, samo ga nemam gdje staviti :)
@Maja: hvala!
@Jasna: ni ja nisam upoznala takvu osobu :)

Nale Coolinarija kaže...

Evo, krećemo sa sladoledima - to je znak da je leto stiglo:) Divan ti je sladoled, i mislim da ga niko ne bi odbio:))) Čokolada!!!

Branka - byB kaže...

Odličan sladoled ! Ja volim isprobavati razne kombinacije okusa, ali ako među njima nije bila i čokolada onda kao da nije bilo niti sladoleda :)
Super ti je ispao, fini , kremasti...., sviđa mi se !

Dilajla kaže...

I kod nas u zadnje vrijeme omiljen a što se tiče vremena i kod nas malo kiše malo sunca.

jubistacha kaže...

@Nale: ljeto nam se vratilo :)
@Branka: slažem se, prvo čoksa a onda ostalo...
@Dilajla: ja se nadam da će biti ljepše vrijeme. Kiša mi ne paše :)

Objavi komentar